aparate foto profesionale

marți, 12 octombrie 2010

Filmul Morgen, miercuri, la Casa Armatei

 Morgen, miercuri-13 octombrie, la Casa Armatei (Teatru) începând cu ora 19ºº. 

FOTO: www.morgen.ro
Morgen s-a născut în 2008 dintr-un banal articol de ziar care relata că încă un kurd a fost prins la graniţa de la Salonta. Întâmplarea a făcut că Marian Crişan se afla acasă, la Salonta, şi răsfoia ziarul, într-o zi friguroasă, în faţa unei căni de ceai cald. Regizorul intră rapidă in pielea kurdului care trebuie să treacă prin apă în plină iarnă pentru a-şi atinge visul de a trăi o viaţă mai bună. Marian Crişan intră practic în empatie cu kurdul din pagina ziarului, şi dintr-un profund umanism al regizorului se naşte un mare film: Morgen. Umanismul, omenia urmăresc tot firul epic al lungmetrajului şi tot umanismul pare să fie şi cheia cu care Marian Crişan pare să fi deschis sufletele membrilor juriului internaţional de la Locarno.




Astfel se naşte o bizară legătură, plină de umor, dar şi de tandreţe, între Nelu - bodyguard într-un supermarket din Salonta - şi Behran - un kurd care nu cunoaşte decât limba maternă, dar care devine „turcul lui Nelu”, şi trebuie să ajungă la fiul său, în Germania. Behran ştie un singur cuvânt „Alemania, Alemania”. Ritmul bocancilor sub greutatea pasilor lui Behran nu poate lăsa neconectat la trăirile transfugului nici un cinefil. Nelu este interpretat excelent de András Hatházi (actor de teatru, impresionant protagonist în „Unchiul Vania", montat la Cluj de Andrei Şerban). Şi el ştie un singur cuvânt pe care speră să-l înţeleagă Behran: „Morgen”. În sensul că mâine îl va ajuta să treacă graniţa spre Germania. Dar de acest cuvânt, Morgen, rostit de Nelu pare să fie legat tot orizontul omenirii, şi al omeniei, nu numai al lui Behran. Yilmaz Yalcin, care-i dă viaţă transfugului, a fost ales în urma unui casting online de amploare, dar regizorul a avut cu singuranţă mână bună.


La câteva luni după ce au fost trase primele cadre în tanyarul din zona Salonta, Morgen a reuşit să obţină cam tot ce se putea câştiga la Festivalul de film de la Locarno, şi să facă înconjurul lumii, fiind selecţionat la numeroase festivaluri internaţionale, de la Iasi până în Dubai.




sursa: bihon.ro


beius-alexlsu.blogapot.com

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Loading